גלריה- סדרת עבודות "החלוץ"
סדרת עבודות החלוץ נעשתה במסגרת הפרויקט המחקרי של התואר השני שלי. הוא עוסק בדמות עובד האדמה, החלוץ, המייצגת עבורי את הציונות והקשר היהודי לאדמת הארץ, המשתקפת ביצירות האמנות שלי. לקריאת הטקסט המלא

סדרת עבודות החלוץ נעשתה במסגרת הפרויקט המחקרי של התואר השני שלי. הוא עוסק בדמות עובד האדמה, החלוץ, המייצגת עבורי את הציונות והקשר היהודי לאדמת הארץ, המשתקפת ביצירות האמנות שלי. דרכה אני שואלת באשר לאופייה של הדמות, מה היא כוללת בתוכה ומה מדירה. הפרויקט האמנותי הינו סדרה של עבודות ציור, צילום ותחריט אשר באה בהן לידי ביטוי סוגיית הקשר שלנו, כיהודים, אל המקום בו אנו חיים – ארץ ישראל ומדינת ישראל ומקומנו בחברה הישראלית הרבגונית.
במרכז עבודות האמנות שלי נמצא עובד האדמה, דימוי חזותי המתכתב עם דימויים שהופיעו בכרזות מסוף המאה ה-19 עם התעוררות החזון הציוני, ועד ימינו, אשר משקף אידיאולוגיה לאומית. גם לארכיאולוגיה, כמדע המבוסס על חקר ממצאים מן העבר, יש מקום חשוב בעבודתי. משמעותה רבה בכך שהיא מהווה מקור ראשון להתיישבות יהודית קדומה בארץ, הנותנת תוקף לתחושת השייכות של היהודים לאדמה זו ומחזקת את זיקתם למקום. ההדהוד הארכיאולוגי מתבטא בבחירותיי האומנותיות – הבחירה לנכס לעובד האדמה מאפיינים של "נמרוד" (פסלו של יצחק דנציגר מ- 1939), יציב ובטוח בעצמו, הבחירה לצייר על מצע המזכיר במראהו את "המגילות הגנוזות"; הבחירה לטפל בחומר עליו אני מציירת באמצעות פעולות כמו קריעה, קילוף ושריפה. פעולות אלה מתכתבות עם התכלות הממצא הארכיאולוגי וגם מבקשות להציף את המורכבות שיש בנושא הדן בקשר ובשייכות של יהודים לארץ ובמחלוקות הקיימות בתוך העם.
את הנושא לעבודתי בחרתי מתוך להט שניטע בי עוד בבית הוריי. בית מסורתי ומאוד ציוני. עם קום המדינה, הוריי זכו לעלות לארץ עליה חלמו הם ודורות רבים לפניהם בשהותם בגולה. הוקרת הארץ דרך אהבת האדמה, לא רק כרעיון אלא כפעולה חקלאית ממשית, קיבלה מקום מיוחד בחיי. בילדותי, אבי ואני הרבנו לעבוד בגינה. גם אני, כמו אבי, הרגשתי כי זכיתי לחיות את החזון הציוני ולחזור לארץ אבותיי, מנקודת מבט זו התחלתי את המסע שלי. בשל רוח התקופה שלעיתים משמיעה קולות הסתייגות באשר לצדקת חידוש ההתיישבות היהודית בארץ, הרגשתי צורך לחקור את הקשר בן אלפי שנים בין היהדות לבין אדמת הארץ, קשר המגדיר את זהותי.
במסעי התמקדתי בנקודת זמן קריטית, שתחילתה ראשית הציונות ועד ימינו, כשאני סוקרת את דמות החלוץ ומעלה שאלות לגבי קווי האופי ששרטטו לו מגבשי הזהות החדשה בארץ. יצרתי שיח עם דימויים טקסטואליים, המופיעים בין היתר בכרזות קק"ל או בשירה החלוצית, באמצעותם ביטאתי את השייכות שלי כיהודייה לארץ והצפתי סוגיות פנים חברתיות. בעבודות האומנות שלי, הנוצרות בתהליך מתמשך, אני חוקרת את אותה דמות, המשקפת בתוכה את מורכבות החברה הישראלית.
י.